sâmbătă, 23 iulie 2011

Top 10 Cei mai puternici oameni din lume din punct de vedere politic

Există 6,8 miliarde de oameni pe această planetă. Aceştia sunt cei 50 care contează

Suntem fascinaţi de putere. Ne uităm uimiţi la cei care o aplică cu pricepere, şi cu teamă la cei care abuzează de ea. Tânjim după putere. Toţi am prefera să fim ciocane nu cuie. Oamenii de pe această listă au fost aleşi pentru că, în moduri diferite, pot face lumea să se modeleze după voinţa lor. Sunt şefi de stat, personaje religioase, antreprenori şi chiar şi infractori periculoşi.

A compara puterea relativă a unui grup atât de divers nu este treabă uşoară. Criteriile care au dus la topul nostru nu sunt definitive; pot fi însă folosite ca motive de conversaţie, poate chiar pentru o ceartă sau două. Cum nimeni nu poate pretinde că ar fi spus totul când vine vorba de cei mai puternici oameni ai acestei lumi, am cerut unui grup de experţi de elită să-şi facă fiecare lista lui, selectând şapte indivizi din cei şapte miliarde de oameni ai lumii. Aceste alegeri, făcute pe sistemul ,,unul dintr-un miliard", sunt împrăştiate prin tot topul.

1. Hu Jintao

Preşedinte, Republica Populară Chineză

Vârsta: 67 de ani

În postura celui mai puternic lider politic şi militar din China, Hu are un control aproape dictatorial asupra a peste 1,3 miliarde de oameni sau aproximativ 20% din populaţia totală a lumii. Spre deosebire de omologii săi din Vest, Hu poate schimba cursul râurilor, construi oraşe, închide dizidenţi şi cenzura internetul fără a fi în vreun fel deranjat de intervenţii din partea băgăcioaselor puteri legislative sau judecătoreşti. China se află pe drumul care o va aduce înaintea Japoniei, în rolul celei de-a doua economii a lumii, în anul calendaristic 2011 şi, după unele estimări credibile, va depăşi economia Statelor Unite în următorii 25 de ani - deşi nu în ceea ce priveşte venitul pe cap de locuitor.

Economiştii vorbesc acum despre Consensul de la Beijing - libertate economică nu politică - drept un model alternativ la liberalizarea propusă atât de vehement de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional în anii '90. China posedă cele mai mari rezerve de valută din lume - din care 1,5 trilioane în dolari americani - şi refuză să îngenuncheze în faţa presiunilor exercitate de SUA pentru a-şi schimba politica de schimb valutar. Ca preşedinte al Comisiei Militare Centrale din China, Hu conduce Armata Populară Chineză, cea mai mare din lume în ceea ce priveşte numărul de militari activi (2,3 milioane) şi a doua ca mărime din punct de vedere al cheltuielilor (78 de miliarde de dolari în 2010). Cel mai probabil succesor ales al său, Xi Jinping, va deveni preşedinte în 2012.




2. Barack Obama

Preşedinte, Statele Unite ale Americii

Vârsta: 49 de ani

În ajunul alegerilor de la jumătatea mandatului, sondajele preziceau o ,,baie de sânge" pentru democraţii lui Obama, lăsându-l pe preşedinte fără suportul Camerei Reprezentanţilor şi foarte posibil fără cel al Senatului. Acest fapt denotă o cădere drastică a ,,celui mai puternic om de pe Pământ" în 2009. După ce a efectuat reforme majore în timpul primilor doi ani de mandat, Obama va fi supus unor presiuni uriaşe să continue în acelaşi ritm şi în următorii doi. Totuşi, rămâne comandantul suprem al celei mai bogate şi mortale armate a lumii, şeful celei mai mari şi mai dinamice economii şi, neoficial, „liderul lumii libere".



3. Abdullah bin Abdul Aziz al Saud

Rege, Arabia Saudita

Varsta: 86 de ani





4. Vladimir Putin

Prim Ministru, Rusia

Varsta: 58 de ani
Prim-ministrul poate fi considerat si tar, imparat sau autocrat al tuturor rusilor.

- mult mai puternic si influent decat presedintele rus Dmitri Medvedev;

- Fost agent KGB nu se teme sa isi faca cunoscuta puterea - a invadat Georgia, a taiat in nenumarate ocazii alimentarea cu gaz catre Europa de Vest.







5. Benedict al XVI-lea

Papă, Biserica Catolică,lider spiritual, este cea mai mare autoritate religioasa pentru mai bine de 1 miliard de oameni.




Vârsta: 83 de ani

Papa Benedict al XVI-lea este cea mai înaltă autoritate pământească pentru 1,1 miliarde de suflete, sau o şesime din populaţia lumii. Tradiţionalist convins, el regretă secularismul, consumerismul şi relativismul moral şi este de neclintit când vine vorba de metodele de contracepţie, căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi femeile în sutană. În ciuda unor gafe (inclusiv ridicarea excomunicării dictate împotriva unui episcop care nega Holocaustul şi citarea unei surse din secolul al XIV-lea care declara că singurele lucruri noi aduse de Mohammed în lume au fost „rele şi inumane"), Benedict pare interesat de vindecarea vechilor răni. În septembrie a devenit primul Papă care a vizitat Westminster Abbey de la marea reformă protestantă încoace şi - o altă premieră - primul care a dat mâna cu o femeie cleric.Scandalul sexual în care este implicată Biserica ar putea să submineze autoritatea sa morală, dar Papa pare hotărât să rezolve şi această problemă: „Iertarea nu este un substitut al dreptăţii". A devenit o figură stilată a vicarului lui Hristos, readucând la mođă „pantofii de papă" roşii, făcuţi la comandă, şi o pălărie bisericească de modă veche.





6. Angela Merkel

Cancelar, Germania

Vârsta: 56 de ani

Merkel este o campioană renumită a pieţei libere şi o susţinătoare a afacerilor mari, ceea ce nu poate fi decât o veste bună pentru cea mai mare economie a Europei. Sunt nu mai puţin de 57 de afaceri germane în topul Forbes Global 2000 al celor mai puternice companii publice, cu vânzări combinate de 1,7 trilioane de dolari. Nouă dintre ele au vânzări anuale care depăşesc 70 de miliarde de dolari



7. David Cameron

Prim Ministru, Regatul Unit al Marii Britanii

Vârsta: 44 de ani

Cel mai tânăr prim ministru britanic în ultimii 198 de ani este un produs al ,,societăţii privilegiate". Cameron a studiat la colegiul Eton and Brasenose din Oxford şi este un descendent (ilegitim) al regelui William al IV-lea. Primul ministru conservator este considerat ca fiind cea de-a doua venire a lui Margaret Thatcher. Are aceeaşi determinare a Doamnei de Fier în a tăia cheltuielile guvernamentale (apărare, educaţie), dar ca lider al unei coaliţii guvernamentale îşi poate permite cu greu să arate aceeaşi fermitate ca a lui Thatcher.




8. Ben S. Bernanke

Preşedinte, US Federal Reserve

Vârsta: 56 de ani

Unii pot pretinde că influenţa sa este la un maxim istoric, dată fiind mărimea balanţei federale (2,3 trilioane de dolari) raportată la Produsul Intern Brut al SUA (14,3 trilioane de dolari). Dar puterea sa a început să pălească de când cu vârful crizei mondiale. Aflat în faţa unui război monetar mondial, Bernanke mai are practic o singură săgeată rămasă în arcul său financiar: relaxare cantitativă, adică să cumpere pentru a coborî şi mai mult dobânzile deja reduse. A mai folosit această tehnică în 2008 şi este de aşteptat că va face la fel şi luna aceasta.



9. Sonia Gandhi

Preşedinte, Partidul Congresului Naţional Indian Vârsta: 63 de ani

În ciuda faptului că s-a născut în Italia şi că este de o altă religie (catolică), Gandhi are o influenţă inegalabilă asupra a 1,2 miliarde de indieni. Alegerea sa recentă în funcţia de preşedinte al partidului la putere în India, pentru a patra oară (un record), i-a cimentat statutul de moştenitoare de drept a dinastiei politice Nehru-Gandhi (clanul nu are nicio legătură cu acel Gandhi; numele vine de la căsătoria lui Indira Nehru cu Feroze Gandhi). După alegerile din 2004, l-a ales personal pe economistul Manmohan Singh pentru funcţia de prim ministru. O alegere inspirată, Singh fiind privit de toată lumea ca fiind cel mai bun prim ministru indian de la Nehru încoace. Dar Gandhi rămâne de fapt adevărata putere din spatele tronului cu vârf nuclear al Indiei.



10. Bill Gates

Preşedinte, Fundaţia Bill&Melinda Gates

Vârsta: 55 de ani

Să vinzi tichete la spectacole de binefacere este greu, dar să convingi magnaţii să-şi dedice jumătate din averile lor operelor filantropice este şi mai greu. După câte se pare, nimeni nu i-a spus asta şi lui Bill Gates. Anul acesta, cu ajutorul prietenului şi partenerului de bridge Warren Buffett, mogulul Microsoft a cam luat cu forţa 40 dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii şi i-a pus să semneze „Jurământul Dăruinţei", o promisiune de a dona majoritatea averilor lor pentru opere de caritate. Gates şi Buffett ţintesc acum bogaţii chinezi şi indieni. Din moment ce nu mai este cel mai bogat om al planetei, Gates a donat majoritatea banilor săi fundaţiei Bill&Melinda Gates, care are un capital de 33 de miliarde. Organizaţia se ocupă de SIDA, tuberculoză şi poliomielită şi susţine cercetările pentru crearea de culturi rezistente pentru a combate foametea. Gates însuşi încă mai valorează 54 de miliarde, 70% din această sumă fiind prinsă în fondul său de investiţii Cascade, care este băgat în cam toate afacerile, de la alte fonduri de investiţii cu circuit închis şi până la businessuri de colectare a gunoiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu